Word vrijwilliger!

We zijn weer op 
zoek naar nieuwe vrijwilligers!

De Toevlucht biedt opvang aan ongedocumenteerde mannen in onze stad. Dit doen we al tien jaar met de inzet van vele enthousiaste vrijwilligers: mannen, vrouwen, jong, oud, uit Utrecht of de omgeving. Op dit moment zoeken we naar nieuwe vrijwilligers om ons team aan te vullen.

Jouw taken als vrijwilliger
Als vrijwilliger zorg jij voor de toegang van de gasten tot de opvang, voor koffie/thee, gezelligheid en een luisterend oor. Jij bent het aanspreekpunt voor de gasten bij vragen en ondersteunt hen bij hun dagelijkse taken (schoonmaken, koken, etc.). Daarnaast is het goed om te weten dat er bij eventuele incidenten of vragen een (in het pand aanwezige) collega-vrijwilliger kan ondersteunen. Er kan daarnaast telefonisch contact gelegd kan worden met een achterwacht. Ook ’s nachts is er altijd begeleiding beschikbaar vanuit het Leger des Heils. Er zijn drie vrijwilligersdiensten per dag: een ochtend-, middag- en avond/nachtdienst. Tijdens de nachtdienst slaap je op je eigen kamer.

Wat vragen we van jou?

  • Je bent minimaal tweemaal per maand beschikbaar voor een dagdeel van zes uur en hebt zin om je handen uit de mouwen te steken
  • Je bent flexibel en gemotiveerd om deze mannen een prettige opvang te bieden;
  • Je vindt het leuk om (nieuwe) mensen te ontmoeten en kunt onze gasten aanspreken waar nodig, eventueel in overleg met een achterwacht.

Wat bieden we jou?

  • Een interessante vrijwilligerservaring met bijzondere ontmoetingen. Vrijwilliger zijn bij De Toevlucht is met recht een ‘wereldervaring’ te noemen. 
 
Twijfel je nog? Lees hieronder de ervaringen van vrijwilliger Barbara of check onze FAQ om te kijken of jouw vraag ertussen staat!

Word vrijwilliger

Ontzettend leuk dat je overweegt om vrijwilliger te worden bij De Toevlucht. We kunnen je hulp goed gebruiken!

Barbara, vrijwilliger bij De Toevlucht sinds 2013

“Ik heb bij De Toevlucht geleerd om open te staan voor onverwachte dingen. Soms gaat het om Nederlandse woordjes leren of over politiek. Soms hebben we ook een gesprek van hart tot hart, dan deelt iemand iets van zijn verhaal of een levensles. Dat zijn voor mij hele bijzondere momenten. Dan staan we in verbinding, als mensen. Dan maakt het niet meer uit welke achtergrond of positie je in de maatschappij hebt. Dan is het enige belangrijke om open te staan voor elkaar en te luisteren.”

FAQ

Hier vind je vragen over Toevlucht die we vaak voorbij zien komen

Voor dakloze, ongedocumenteerde vrouwen zijn specifieke opvanglocaties beschikbaar in de regio Utrecht. Voor mannen was dit lange tijd niet vanzelfsprekend. De Toevlucht richtte zich op deze doelgroep, omdat zij geen andere plek hadden om te verblijven.

Hulp geven aan mensen zonder verblijfsvergunning is niet strafbaar. De Toevlucht is wel verplicht te melden bij gemeente Utrecht hoeveel gasten er in de opvang verblijven.

Zeker weten! De groep vrijwilligers bij De Toevlucht bestaat voor ongeveer de helft uit vrouwen die het werk met veel plezier en een goed gevoel doen. De vrijwilligerscoördinator onderhoudt nauw contact met iedere vrijwilliger om ervoor te zorgen dat iedereen zich veilig voelt. Kom gerust eens kennismaken om de sfeer te proeven en de ervaringen van een andere vrijwilliger te horen!

Jazeker! Omdat De Toevlucht sinds 2020 de hele dag geopend is, zoeken we ook naar vrijwilligers die in de ochtend of in de middag willen werken. Maar misschien heb jij nog wel andere ideeën over hoe jij je zou kunnen inzetten voor De Toevlucht. Leuk! Neem gerust contact op.

Voor de gasten is het duidelijk dat het veroorzaken van overlast consequenties kan hebben voor toelating tot De Toevlucht. We zijn zeer alert op signalen van overlast van omwonenden. De ervaring van de afgelopen jaren leert ons dat er vrijwel geen incidenten zijn. 

Wat fijn! Je bent van harte welkom om je aan te melden zodat we kennis kunnen maken.

Als nieuwe vrijwilliger bij Toevlucht draai je eerst enkele diensten mee met een ervaren vrijwilliger. Je krijgt uitleg over de taken, leest zelf het draaiboek, kunt al je vragen stellen aan de coördinator of een ervaren vrijwilliger en wordt ingelicht over enkele veiligheidsprocedures. Na overleg kun je zelfstandig worden ingezet.