Word vrijwilliger

De Toevlucht biedt opvang aan ongedocumenteerde mannen in onze stad. Dit doen we al zes jaar met de inzet van vele enthousiaste vrijwilligers: mannen, vrouwen, jong, oud, uit Utrecht of de omgeving. Op dit moment zoeken we naar nieuwe vrijwilligers om ons team aan te vullen.

De opvang van dakloze mensen is een taak van de regering en tijdens een grote demonstratie op 15 mei 2014 was deze boodschap door heel Utrecht te horen. De gemeente Utrecht besloot kort daarna de nachtopvang te gaan financieren en sindsdien is De Toevlucht geen opvang ‘onder protest’ meer. 

Eind 2014 ging het Rijk over tot betaling voor bed, bad en brood. In die eerste jaren maakten de initiatiefnemers van De Toevlucht dankbaar gebruik van de kennis en ervaring van andere organisaties, zoals het Leger des Heils, STIL, de Sleep Inn, de PGU en de brandweer. Bij de start in 2013 kreeg De Toevlucht gedurende een half jaar steun vanuit de PKN en vanuit de lokale Diaconie en Charitas. Dat maakte de start van onze onafhankelijke stichting onder protest mogelijk. Na de overname van de financiering van de nachtopvang door de burgerlijke overheid zijn vanzelfsprekend de contacten met de kerkelijke organisaties gebleven. 

De eerste locatie waar de nachtopvang was georganiseerd, was het wijkgebouw de Prinsenhof in Utrecht. In deze bovenzaal van de Protestantse Gemeente Utrecht lagen dertig matrassen op een rij. Tussen elk matras stond een stoel, om een klein beetje privacy aan de gasten te kunnen bieden. Hier werd de opvang zes maanden lang mogelijk gemaakt door wakende vrijwilligers: vanwege de brandveiligheid moest er ten allen tijde iemand wakker blijven. Er was een grote groep vrijwilligers, ook om bijvoorbeeld het beddengoed te wassen. Iedere ochtend stond er weer een grote tas met beddengoed klaar en nam een vrijwilliger dit mee naar huis. 

Jouw taken als vrijwilliger
Als vrijwilliger zorg jij voor de toegang van de gasten tot de opvang, voor koffie/thee, gezelligheid en een luisterend oor. Jij bent het aanspreekpunt voor de gasten bij vragen en ondersteunt hen bij hun dagelijkse taken (schoonmaken, koken, etc.). Daarnaast is het goed om te weten dat er bij eventuele incidenten of vragen een (in het pand aanwezige) collega-vrijwilliger kan ondersteunen. Er kan daarnaast telefonisch contact gelegd kan worden met een achterwacht. Ook ’s nachts is er altijd begeleiding beschikbaar vanuit het Leger des Heils. Er zijn drie vrijwilligersdiensten per dag: een ochtend-, middag- en avond/nachtdienst. Tijdens de nachtdienst slaap je op je eigen kamer.

Wat vragen we van jou?

  • Je bent minimaal tweemaal per maand beschikbaar voor een dagdeel van zes uur en hebt zin om je handen uit de mouwen te steken
  • Je bent flexibel en gemotiveerd om deze mannen een prettige opvang te bieden;


Wat bieden we jou?

  • Een interessante vrijwilligerservaring met bijzondere ontmoetingen. Vrijwilliger zijn bij De Toevlucht is met recht een ‘wereldervaring’ te noemen. 
 
Twijfel je nog? Lees hieronder de ervaringen van vrijwilliger Barbara of check onze FAQ om te kijken of jouw vraag ertussen staat!

Word vrijwilliger

Ontzettend leuk dat je overweegt om vrijwilliger te worden bij De Toevlucht. We kunnen je hulp goed gebruiken!

Barbara, vrijwilliger bij De Toevlucht sinds 2013

“Ik heb bij De Toevlucht geleerd om open te staan voor onverwachte dingen. Soms gaat het om Nederlandse woordjes leren of over politiek. Soms hebben we ook een gesprek van hart tot hart, dan deelt iemand iets van zijn verhaal of een levensles. Dat zijn voor mij hele bijzondere momenten. Dan staan we in verbinding, als mensen. Dan maakt het niet meer uit welke achtergrond of positie je in de maatschappij hebt. Dan is het enige belangrijke om open te staan voor elkaar en te luisteren.”

FAQ

Hier vind je vragen over Toevlucht die we vaak voorbij zien komen

Voor dakloze, ongedocumenteerde vrouwen zijn specifieke opvanglocaties beschikbaar in de regio Utrecht. Voor mannen was dit lange tijd niet vanzelfsprekend. De Toevlucht richtte zich op deze doelgroep, omdat zij geen andere plek hadden om te verblijven.

Hulp geven aan mensen zonder verblijfsvergunning is niet strafbaar. De Toevlucht is wel verplicht te melden bij gemeente Utrecht hoeveel gasten er in de opvang verblijven.

Zeker weten! De groep vrijwilligers bij De Toevlucht bestaat voor ongeveer de helft uit vrouwen die het werk met veel plezier en een goed gevoel doen. De vrijwilligerscoördinator onderhoudt nauw contact met iedere vrijwilliger om ervoor te zorgen dat iedereen zich veilig voelt. Kom gerust eens kennismaken om de sfeer te proeven en de ervaringen van een andere vrijwilliger te horen!

Jazeker! Omdat De Toevlucht sinds 2020 de hele dag geopend is, zoeken we ook naar vrijwilligers die in de ochtend of in de middag willen werken. Maar misschien heb jij nog wel andere ideeën over hoe jij je zou kunnen inzetten voor De Toevlucht. Leuk! Neem gerust contact op.

Voor de gasten is het duidelijk dat het veroorzaken van overlast consequenties kan hebben voor toelating tot De Toevlucht. We zijn zeer alert op signalen van overlast van omwonenden. De ervaring van de afgelopen jaren leert ons dat er vrijwel geen incidenten zijn. 

Wat fijn! Je bent van harte welkom om je aan te melden zodat we kennis kunnen maken.

Als nieuwe vrijwilliger bij Toevlucht draai je eerst enkele diensten mee met een ervaren vrijwilliger. Je krijgt uitleg over de taken, leest zelf het draaiboek, kunt al je vragen stellen aan de coördinator of een ervaren vrijwilliger en wordt ingelicht over enkele veiligheidsprocedures. Na overleg kun je zelfstandig worden ingezet.