Hoe verging het De Toevlucht in coronatijd?

Hoe verging het De Toevlucht in coronatijd?

Toen in maart 2020 het coronavirus ineens werkelijkheid werd voor Nederland, was dit ook voor De Toevlucht en onze gasten erg schrikken. Niet alleen was er de angst voor besmetting en ziekte, ook was er spanning om de sluiting van enkele buurthuizen waar onze gasten normaliter overdag verbleven.

Daarom hebben we er als bestuur voor gekozen om onze nachtopvang tijdelijk uit te breiden naar een 24-uursopvang. Dit betekende dat onze gasten ook overdag binnen konden zijn. Het bleek even wennen, om de hele dag binnen te kunnen blijven, maar gelukkig vond iedereen zijn draai snel. We zijn vooral heel dankbaar om te zien dat dit onze gasten veel rust en ruimte geeft om na te denken over de vervolgstappen in hun leven.

‘Alles ging dicht’
Ook Johnny* (18 jaar) was ontzettend blij dat hij overdag niet meer op straat hoefde te blijven. Hij woonde zes maanden op straat in Arnhem. “Ik sliep op straat of bij stations en haalde voedsel uit prullenbakken. Soms gaf iemand me iets te eten. Het was echt een ellendige tijd.” Soms kon Johnny ‘s nachts terecht in een opvang, maar daar moest hij ‘s ochtends vroeg weer naar buiten. Overdag liep hij eindeloos rondjes door de stad, schuilde voor de regen in winkelcentra en probeerde steeds ergens een warme plek te vinden. “Ik voelde alsof ik nog steeds op de vlucht was, altijd maar op zoek naar een volgende plek om te kunnen blijven. Soms mocht ik in een bibliotheek of buurthuis blijven, maar toen corona kwam, werd dat ook onmogelijk. Alles ging dicht.”

Tijdelijk?
Hoewel deze situatie in eerste instantie voor enkele weken zou zijn, willen we nu niet meer anders. Natuurlijk betekende het voor De Toevlucht een grote logistieke verandering: er waren ineens drie diensten per dag te vullen, in plaats van één slaapdienst. We hebben dankzij de inzet van veel (nieuwe) vrijwilligers de opvang kunnen draaien, daar zijn we erg dankbaar voor. We zijn inmiddels helemaal gewend aan deze situatie en de opvang loopt op rolletjes.

Na de eerste lockdown zijn de voorzieningen voor daklozen in Utrecht grotendeels weer opengegaan. Onze gasten krijgen dus gelukkig weer begeleiding en kunnen ook werken aan hun vaardigheden door middel van taal- en computerles. De doorstroom van onze gasten stond tijdens de eerste lockdown even stil, maar is gelukkig weer op gang gekomen. Een aantal van onze gasten is vertrokken naar een AZC voor een nieuwe procedure, anderen zijn teruggekeerd naar hun thuisland of reizen door.

Besmettingen
We mogen van geluk spreken als we terugkijken op het afgelopen jaar. Er zijn enkele besmettingen met het coronavirus geweest bij De Toevlucht, maar gelukkig waren deze niet ernstig. Net als vele Nederlandse huishoudens, heeft ook De Toevlucht dus een aantal weken in quarantaine gezeten. In deze periode werden we gesteund door onze achterban van donateurs en betrokkenen, door middel van kaartjes, eten of een kleinigheidje. Ontzettend bedankt voor het meeleven. Al met al, was het een bijzonder jaar.

Ander nieuws

10 jaar Toevlucht

Interview Ageeth Weelink Al tien jaar vangt De Toevlucht in Kanaleneiland ongedocumenteerden op: ‘Zó belangrijk om het menselijke te blijven zien’. De Toevlucht bestond op

Lees verder »