Persbericht: de koudweerregeling

Persbericht: de koudweerregeling

Vandaag hebben we het volgende persbericht verzonden naar diverse media in Utrecht:

Ongedocumenteerden wél binnen slapen bij KWR

Utrecht, 3 februari 2013 – Sinds woensdag is landelijk de koudweerregeling ingegaan, waarbij alle mensen die buiten slapen ’s nachts, nu een bed krijgen toegewezen op een tijdelijke locatie. In Utrecht wordt deze uitgebreide opvang gerealiseerd door Sleep Inn, de NOIZ en het Leger des Heils. Mannen zonder verblijfsvergunning, die boven het vriespunt geen slaapplaats krijgen in Utrecht, mogen tijdens deze regeling ook binnen slapen.

“Onbegrijpelijk!” aldus Marieke Sillevis Smitt, één van de initiatiefnemers van De Toevlucht, de  nachtopvang voor ongedocumenteerden. Zij doelt daarmee op het feit dat zij boven het vriespunt géén recht hebben op een warm bed. “De Toevlucht, de nachtopvang die we nu vanuit verschillende kerken zijn gestart, draait al vanaf half december. We hebben 43 verschillende mannen onderdak geboden, maar zijn van mening dat de gemeente hen moet opvangen. Ik begrijp niet waarom er mensen zijn in onze stad die pas recht hebben op een bed als er ijs op de grachten ontstaat.”

Tijdens de koudweerregeling had nachtopvang Toevlucht even een moment om op adem te komen. Vanaf dinsdag staan de ongedocumenteerde mannen weer op straat. Gedurende deze periode vonden er gesprekken plaats met de gemeente en verschillende politieke partijen. Een oplossing vanuit de gemeente voor de groep ongedocumenteerde mannen is er nog altijd niet, hoewel Toevlucht tot hooguit mei dit burgerinitiatief kan draaien. Enkele ‘nachtwachten’ van Toevlucht schrijven deze week een oproep aan de kersverse burgemeester Van Zanen op hem op te roepen hun taak over te nemen. Hierbij refereren zij aan een uitspraak van zijn toespraak bij intrede, waarin hij zei dat “een dak boven hun hoofd en voedsel geven een teken van beschaving is.”

Klik op deze link voor het persbericht in PDF: Persbericht KWR – Toevlucht

_DSC3646_m

Ander nieuws