‘Niemand slaapt op straat’

‘Niemand slaapt op straat’

In oktober 2013 beseffen enkele dappere mensen dat zij het niet kunnen accepteren dat er mensen op straat slapen in hun stad. Er is namelijk op dat moment geen opvang voor ongedocumenteerde, mannelijke daklozen. De winter staat voor de deur en met het koude weer op komst, besluiten zij om zich voor deze groep te gaan inzetten. Het blijkt de ‘geboorte’ van De Toevlucht, ook al gaat de opvang eerst nog naamloos door het leven.

Na een aantal online oproepjes, blijkt dat er heel veel mensen willen helpen bij ons initiatief. De opkomst op de eerste informatieavond was overweldigend!
Na het nodige overleg, wordt er ook een locatie gevonden. De Protestantse Gemeente Utrecht geeft toestemming om in een bovenzaal van hun gebouw de opvang vorm te geven. Het is een vrij sobere plek, maar we zijn hen erg dankbaar dat we hier gebruik van mogen maken.

Op maandagmiddag, 16 december 2013, ligt alles klaar voor de eerste avond van De Toevlucht. Er is hard gewerkt om de locatie geschikt te maken. Er liggen bedden verspreid door de zaal en er zijn spulletjes klaargezet. De Toevlucht kan van start.

Of… toch niet. Voordat we van start kunnen gaan, komt de brandweer het gebouw nog even keuren. Helaas verbieden ze ons van start te gaan, eerst moeten we het gebouw nog veiliger maken. Na heel hard werken, wordt het gebouw na twee dagen gelukkig veilig genoeg verklaard om van start te gaan. Er hangen tientallen brandmelders en de nachtwachten zullen de hele nacht wakker blijven om alert te zijn op de veiligheid. Aan het einde van de week, op 19 december, gaat De Toevlucht dan toch echt van start.

Ander nieuws

10 jaar Toevlucht

Interview Ageeth Weelink Al tien jaar vangt De Toevlucht in Kanaleneiland ongedocumenteerden op: ‘Zó belangrijk om het menselijke te blijven zien’. De Toevlucht bestond op

Lees verder »