Hoe nu verder?

Hoe nu verder?

De gemeente Utrecht heeft aan de opvang voor illegale vluchtelingen gevraagd of ze nog 15 dagen langer kunnen openblijven. De opvang in Utrecht zou eigenlijk op 1 september dicht gaan. “De komende veertien dagen zullen we daarom nog open zijn. Daarna gaan we dicht, of iemand moet ons blijven financieren”, laat woordvoerder van de opvang, Jan de Kruijf, weten.

De Toevlucht, zoals de opvang heet, biedt al sinds december vorig jaar een ‘sobere’ opvang voor de zogenoemde ongedocumenteerde mannen in Utrecht. Deze mannen verblijven illegaal in Nederland en kunnen moeilijk op andere plekken terecht. In eerste instantie zou de opvang alleen plaatsvinden in de winter, na een succesvolle protestactie en diverse gesprekken met de gemeente werd besloten dat de opvang in ieder geval tot 1 september gegarandeerd zou worden en door de gemeente gefinancierd.

“Wij hebben regelmatig contact met de gemeente”, laat Kruijf weten. “Maar het is nog allerminst zeker dat er ook opvang is na 15 september. Wij hopen voor die tijd uitsluitsel te krijgen.” Kruijf laat wel weten dat hij denkt dat de gemeente op termijn ook opvang wil voor deze groep, maar hij weet niet of ze over twee weken met een zak geld zullen klaar staan.

Vereniging van Nederlandse Gemeenten

Niet alleen in Utrecht wordt gesproken over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten steunt het plan van de Amsterdamse burgemeester van der Laan om een zogeheten bed, bad en brood-regeling in te stellen voor deze groep vluchtelingen. Van der Laan wil dit wel alleen doen als Utrecht, Den Haag en Rotterdam meedoen. Hij is anders bang dat alle vluchtelingen naar Amsterdam trekken. Deze vorm van opvang druist in tegen het standpunt van staatssecretaris Teeven. De staatssecretaris denk dat wanneer uitgeprocedeerde vluchtelingen in Nederland opvang krijgen het asielsysteem failliet gaat.

Staatssecretaris Teeven wil ook wachten op een besluit van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken over de opvang voor illegalen. Dit besluit van de ministers is een reactie op het advies van het Europese Comité voor Sociale Rechten dat de uitgeprocedeerden recht hebben op eten, kleding en onderdak. De staatssecretaris wil niet op dit besluit, dat in oktober wordt verwacht, vooruitlopen.

10296675_671671382887267_7038403669206129013_n

(geschreven door DUIC, foto door Robert Oosterbroek)

Ander nieuws

10 jaar Toevlucht

Interview Ageeth Weelink Al tien jaar vangt De Toevlucht in Kanaleneiland ongedocumenteerden op: ‘Zó belangrijk om het menselijke te blijven zien’. De Toevlucht bestond op

Lees verder »